Oorsprong

De Epagneul Bleu de Picardie is een Franse Epagneul.
De Franse epagneuls kun je vergelijken met de Engelse spanielgroep.

Beide rasnamen hebben vermoedelijk ook dezelfde oorsprong: Espagnol, Spanje.
Men vermoed dat Spanje het land is waar dit type honden Europa binnenkwam en vanuit waar deze honden zich verspreidden.

De Spioen- of spanielachtige honden hebben een specifieke manier van werken: het wild, dat ze opmerken dankzij hun goede neus, wijzen de honden aan door stokstijf te blijven staan en met hun neus in de richting van de geur te wijzen: het zogenaamde voorstaan. Het is aannemelijk dat de Epagneul Bleu de Picardie een zeer oud ras is.

In 1512 is dit ras voor het eerst genoemd in een brief. Koning Lodewijk de XII bedankt ein een brief voor 2 Epagneul Bleu de Picardie’s. In 1527 schreef de Comte de Paris, dat de Bleu de Picardie een uitstekende hond is. Dat is erg opmerkelijk en deze honden moeten wel erg opgevallen zijn want vroeger gebruikte men in de jacht liever geen zwarte honden. Het is aannemelijk dat men de hond ook daarom Bleu (blauw) heeft genoemd en niet zwart.

Rassen ontwikkelen zich over het algemeen door de regio waar ze gefokt worden: men selecteert op gebruik dat past in het betreffende landschap en op gedrag dat past bij de gewenste manier van werken. In het Noordfranse Picardië waren veel moerassen en is het terrein heuvelachtig: een uitgelezen plek voor veerwild. De lokale honden werden zo goed als zeker vermengd met Engelse honden, waarbij vooral gedacht moet worden aan Setters.
De Engelsen kwamen namelijk regelmatig in Frankrijk jagen en lieten na het jachtseizoen zelfs regelmatig hun honden achter. Dergelijke invloeden vormden de lokale rassen, over het algemeen ten goede.