Rasbeschrijving

Algemeen

Op de site van de Epagneul Vereniging (EVN) vind u een uitgebreide omschrijving van het ras. De herkomst, de ras standaard en het gedrag worden er uitgebreid beschreven. Ik wil je dan ook voor die algemene info naar deze site verwijzen. Hier ga ik een persoonlijke beschrijving geven. Wat ik juist fijn en zo mooi aan dit bijzondere ras vind.

Allereerst het uiterlijk. Natuurlijk de meest verkeerde reden om dit ras aan te schaffen, hij kleurt  zo mooi bij de bank 😉. Maar zeg nu toch eerlijk.. Is het geen plaatje? En wij? Wij hebben de bank aangepast op de hond.

Gezondheid

Altijd lastig om te zeggen maar voor zover bekend zijn er geen erfelijke aandoeningen binnen de Bleu’s. Voor mij was het destijds een belangrijke reden voor dit ras te kiezen. Nu ben je natuurlijk afhankelijk van wat er wordt geregistreerd. De Nederlandse rasvereniging (EVN) volgt dit en past eventuele eisen aan fokken of combinaties aan. Om te mogen fokken is enkel HD screening verplicht. De levensverwachting is dan ook goed te noemen met zeker 13 jaar.

Karakter

Maar dan het karakter. In het kort zou ik zeggen ; zachtaardig, actief en intelligent. Met de juiste begeleiding en opvoeding kan hij overal mee naartoe. Hij zal zich snel aanpassen aan de situatie.

Het is geen hond om 3x per dag een blokje om te lopen. Nee het is een werk-hond die uitdaging nodig heeft. Dat hoeft niet persé jacht te zijn maar je moet wel iets actiefs met hem ondernemen.

Mocht je jacht willen doen bedenk dan dat het geen retriever is. Hij zal niet eindeloos dezelfde dummy van dezelfde plek voor je ophalen. Hij wil graag voor je werken hoor, maar heeft uitdaging nodig. Je zult creatiefo moeten zijn in de apporteer opdrachten en er afwisseling in moeten aanbrengen om het voor jullie beiden leuk te houden. Hij heeft een uitstekende neus! Dus speurwerk of iets waar hij zijn neus bij mag gebruiken is uitermate geschikt!

De blue heeft dus zoals eerder benoemd een zachtaardige karakter. Met een stevige hand zul je niets bereiken of eerder juist het tegendeel. De hond zal ‘dichtklappen’ en ophouden met je te willen samenwerken. Natuurlijk moet je wel duidelijk en consequent zijn maar dat is bij iedere opvoeding. Voor een gezin een zeer geschikte hond. Hij heeft niet één baas en zal ieder lid in het gezin waarderen. Met kinderen is hij zeer geschikt en zeker geen lompe hond die iedereen omver loopt maar eerder lichtvoetig en voorzichtig.

Veldwerk

Veldwerk dat is de ware passie en de natuur van deze hond. Je kunt hem er geen groter plezier doen dan over velden te rennen op zoek naar vogels. In Nederland een kleine tak van de jachthonden sport maar zeker een hele mooie.

Intelligentie vind ik blijken uit het snel verveeld raken als je te vaak een oefening herhaalt. Doordat hij gefokt is als veldwerk jachthond heeft hij de aanleg om zelfstandig te werken. Daar heeft hij intelligentie voor nodig en dat merk je dan ook als je met hem traint. Hij zal snel dingen oppikken en vind nieuwe uitdagingen leuk. Hij zal daarbij natuurlijk wel een voorkeur hebben in wat hij leuk vind om te doen. Voor jou als trainer de uitdaging variatie aan te brengen in de trainingen.